Notícies‎ > ‎

Informació Treball de síntesi 3r d'ESO

13 de gen. 2013, 11:58 publicada per Usuari desconegut

CAMP D’APRENENTATGE DEL BAGES

http://www.xtec.cat/cda-bages/

El Camp d'Aprenentatge del Bages és un servei educatiu del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

Volen fer realitat el lema "Aprendre de l'entorn" facilitant la interpretació del medi natural, social i cultural de la comarca, amb una especial incidència sobre els aspectes mediambientals, mitjançant l'observació, la descoberta de l'entorn, la reflexió i l'experimentació.

Les activitats que portem a terme poden ser realitzades en les pròpies instal·lacions de La Culla, en instal·lacions i equipaments d'altres entitats, en itineraris guiats per la comarca.

El Camp d'Aprenentatge té la seva seu a La Culla, antiga masia fortificada envoltada d'una hectàrea de conreu, típica de la Catalunya central. Documentada ja en el segle XIV constitueix un darrer testimoni d'una gran finca agrària especialitzada, a finals del s. XIX, en el conreu de la vinya i l'elaboració de vi. Actualment integrada a la trama urbana és un dels edificis singulars de Manresa i és gestionada pel Consell Comarcal del Bages.

TREBALL DE SÍNTESI: ELS RESIDUS

Activitats previstes

 

Dimecres 3 abril

Dijous 4 abril

Divendres 5 abril

Matí

PARC  AMBIENTAL

SÈQUIA

TALLER PROPIETATS DELS MATERIALS

Tarda

VISITA MANRESA

DEPURADORA D’AIGUA DE SANT FRUITÓS

 

 

PARC  AMBIENTAL  DE BUFALVENT (http://www.edubages.cat/recursos/):

ü  Es visiten els abocadors i altres elements relacionats amb la gestió de residus

ü  També es visita una planta de compostatge (sense baixar de l’autocar)

ü  Si hi ha temps, visita als falconers (es fan servir per controlar la població de gavines)


 Aquesta visita es realitza conjuntament amb el Consorci del Bages per a la gestió de Residus. Durant la visita al Parc Ambiental de Bufalvent es mostra la quantitat de residus que generem, com es tracten alguns dels nostres residus i un espai on s’intenten explotar els recursos d’una manera sostenible. Des d’un punt panoràmic s’expliquen aspectes tècnics i ambientals de dos abocadors ja clausurats i l'abocador comarcal actual. Les explicacions es complementen dins l'aula ambiental amb vídeos, presentacions, gràfics, fitxes, l’exposició de materials reciclats i la realització del taller “Cada residu al seu lloc”.

Per acabar es visita la planta de compostatge. Amb l’autobús es fa un recorregut pel Parc Ambiental que serveix per anar veient i comentant els diferents elements que el conformen: la falconeria, la bassa i tractament de lixiviats, la torxa del biogàs, les basses de pluvials, les barraques de vinya restaurades, el camp solar, el bosc, les eugues i el ruc, la pedrera restaurada, el camp d’oliveres recuperat i, finalment, es visita des de l’autobús la planta de compostatge de la comarca.
 


VISITA/DESCOBERTA DE LA CIUTAT DE MANRESA

ü  Es treballa amb un plànol

ü  Els alumnes aneu en grups, sense monitors

ü  Els grups han de passar per quatre punts de control on hi ha els monitors, que controlaran la feina que heu fet

 

 Els itineraris urbans permeten descobrir els indrets més característics del centre de Manresa, potenciant la capacitat d'orientació i d'observació a partir d'exercicis diversos, en els que s'inclou la interpretació del plànol, del que podeu veure un exemple. Es comença amb una projecció sobre el modernisme a Manresa i unes instruccions per al desenvolupament de l'activitat. El recorregut, circular, es fa en grups d'uns 4-6 alumnes, de forma autònoma i treballant cooperativament, havent de resoldre unes fitxes de treball. El resultat s'avalua de forma immediata al finalitzar cada un dels quatre trams que delimiten les places on hi ha ubicats els/les mestres. 


ITINERARI  PER LA SÈQUIA

ü  Els alumnes feu la visita d’un tram d’aquest canal medieval amb una “maleta” amb material per agafar mostres d’aigual. Posteriorment, comparareu les diferents mostres

ü  Es visita també el runam salí (residu de sal) https://sites.google.com/a/xtec.cat/aigua/els-runams-salins

ü  S’aprofita també per conèixer la flora i la fauna dels voltants

ü  És una visita molt activa 


 És un recorregut pel camí que voreja aquest canal que des del segle XIV porta aigua a Manresa. És un passeig per un camí planer, en el paisatge humanitzat del Bages, mentre es desenvolupen activitats en les que es busca potenciar les capacitats d'observació i estudi de l'entorn, tant pel que fa a elements naturals com aportats per l'home.

 L’itinerari comença davant del runam salí de la Butjosa i es reflexiona sobre el seu origen i problemàtica. S'agafa una mostra d'aigua del runam i es compara amb una mostra d'aigua de la sèquia i d'una altra del Llobregat després de Sallent. Amb un petit laboratori de camp s'aprèn a determinar algunes característiques físiques i químiques de l'aigua: salinitat, temperatura, terbolesa, etc.

 Entre altres activitats, es pot fer un reconeixement de plantes amb clau dicotòmica, identificació d'animals i dels indicis de la seva activitat, observació de construccions de l'entorn de la Sèquia, etc.

 El recorregut comença a la Botjosa (colònia minera de Sallent) i  acaba al Mas de les Coves.

 DEPURADORA D’AIGUA DE SANT FRUITÓS

ü  S'explica el procés de depuració biològica de les aigües residuals, des de la claveguera fins a l'obtenció de compost per a fertilitzar sòls amb els fangs resultants

ü  http://www.aiguesmanresa.cat/lesnostresinstallacions/

Aquesta activitat es fa conjuntament amb l'empresa municipal d'Aigües de Manresa. S'explica el procés de depuració biològica de les aigües residuals, des de la claveguera fins a l'obtenció de compost per a fertilitzar sòls amb els fangs resultants. Per alumnes d'ESO es visita la Planta Depuradora de Sant Fruitós . 

TALLER PROPIETATS DELS MATERIALS

ü  Proposta de treball experimental sobre la densitat i el volum dels materials i les propietats de diferents tipus de plàstics i metalls

ü  L’objectiu d’aquestes experiències fa possible conèixer l’origen, la composició de diferents materials i les seves aplicacions per entendre que els recursos naturals esdevenen béns de consum i, posteriorment, són residus que és important que es puguin recuperar.

 
 Activitat realitzada conjuntament amb el Consorci del Bages per a la gestió de residus. Aquest taller és una proposta de treball experimental sobre la densitat i el volum dels materials i les propietats de diferents tipus de plàstics i metalls. L’objectiu d’aquestes experiències fa possible conèixer l’origen, la composició de diferents materials i les seves aplicacions per entendre que els recursos naturals esdevenen béns de consum i, posteriorment, són residus que és important que es puguin recuperar.

 Les propietats dels materials que es treballen en els tallers són:

 -Densitats i volums.

-Els metalls: transmissió de calor, dilatacions i resistència als àcids.

-Els plàstics: Identificació i classificació de 5 plàstics i obtenció d’un polímer

L’ESTADA

L'allotjament dels assistents a les estades del CdA del Bages és a l'Alberg del Carme (http://www.xanascat.cat/showhostel.tjc?id=237&index=13), de la Xarxa d'Albergs de Joventut de Catalunya, que es troba al centre de Manresa.

Situat al mateix centre de Manresa, molt a prop de l'Ajuntament. La ciutat, al cor de Catalunya, permet fer-hi tot tipus d'activitats. Des que fou construït el segle XIV per a ús religiós, l'edifici ha sofert diverses modificacions. L'any 1990 s'hi va instal·lar l'alberg, que ocupa una superfície construïda de 1.656 m².

Capacitat: 97places (habitacions de 2, 3, 6, 8 i 16 llits).

Instal·lacions: Equipat per a persones amb mobilitat reduïda (consulteu a l'alberg). Sala de TV i DVD, sala auditori, calefacció, pista polivalent exterior.

Serveis: Menjador i servei d'àpats. Màquines de begudes fredes i calentes, lloguer de tovalloles, telèfon públic, jocs de taula, ping-pong.

 
 
 
 Comments